Home


Marcipános, nugátkrémes bonbon


Hozzávalók: (25 db)
a pisztácia marcipánhoz:
10 dkg marcipán (én készen veszem, de otthon is elkészíthető)
4 dkg pisztácialiszt


a nugátkrémhez:
10 dkg mogyorónugát krém
5 dkg tejszín (30%)

 kesudió grillázshoz:
5 dkg kesudió
5 dkg cukor

10 dkg marcipán

a csokoládé burokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 % Equador)
2 gr porított kakaóvaj

tetejére díszítésnek:
transzfer fólia

Elkészítés: először a kasudió grillázst készítjük el. A cukrot borostyán színűre karamellizáljuk, a kesudiót beletesszük, gyors mozdulattal átkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Amikor kihűlt, kisebb darabokra törjük, késes aprítóban apróra vágjuk.
Ezután következik a nugátkrém. A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd a nugátkrémre öntjük és jól elkeverjük, hagyjuk kihűlni.
A pisztácia marcipánhoz való marcipánhoz gyúrjuk a pisztácialisztet.
A kétféle marcipánt folpack között kinyújtjuk és a fém kerettel kiszúrjuk.
A keretbe alulra tesszük a pisztácia marcipánt, arra öntjük a nugátkrémet, majd 15-20 percre betesszük a hűtőbe, de ne dermedjen meg teljesen a krém. A nugátkrémre szórjuk a kesudió grillázst és a sima, kinyújtott marcipánnal lezárjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
A fém keretet kivesszük a hűtőből, leszedjük a keretet és 5*5  db-ba vágjuk.
A bonbonokat a temperált csokoládéba mártjuk egy villa segítségével, sütőpapírra rakjuk. A transzferfóliát akkora darabokra vágjuk, mint a bonbon és mindegyik tetejére egy -egy fóliát teszünk  mintával lefelé, addig, amíg a csokoládé még meg nem szilárdult. Amikor a csoki megdermed, (legalább 1 órát várjunk vele) a fóliát le tudjuk emelni róla és a minta ott marad a bonbonon.
Ha kész papírkapszliba csomagoljuk és felhasználásig hidegen tároljuk.

 

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok