Home


Hozzávalók: (18 db-hoz)
a külső csokiburokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
 2 gr porított kakaóvaj,
a csokoládé ganach-hoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
1 dl tejszín,
1 evőkanál méz,
8-10 db zsályalevél.


Elkészítés: a zsályaleveleket megmossuk és megszárítjuk. A tejszínt felmelegítjük a mézzel, levesszük a tűzről és beletesszük a zsálya leveleket. Hagyjuk kihűlni és legalább 12 órára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a hűtőből, leszűrjük és a tejszínt felmelegítjük gyöngyözésig, majd a töltelékhez szükséges apróra tördelt csokoládét hozzátesszük és addig keverjük, amíg el nem olvad és szép egynemű krémet kapunk. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a bonbon hüvelyeket.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését. Egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
 A hűtőből kivett formába töltöttem a krémet, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon talpazásához, lezárásához.  Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok