Home

Karácsonyi kocka

 

Hozzávalók:

10 dkg marcipán, + 3 dkg a díszítéshez,

a csokoládékrémhez:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),

5 cl tejszín,

1 evőkanál méz,

2 evőkanál csokoládé likőr,

1 mokkáskanál fahéj,

5 dkg cukrozott narancshéj,

a külső csokoládé burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os).

 

Elkészítés: a csokoládé krémhez egy percig melegítjük a tejszínt, majd beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor tesszük bele a mézet, a csokoládé likőrt, a cukrozott narancshéjat és a fahéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.

A marcipánt kinyújtjuk, egy kisebb tálat kibélelünk sütőpapírral, vagy 15x15-ös krémes keretet használunk. Ebbe tesszük bele a marcipánt, majd ráöntjük a már nem meleg csokoládékrémet, hűtőbe tesszük, amíg teljesen meg nem dermed. Akkor kivesszük a hűtőből és 3x3-as kockákra vágjuk.
Közben temperáljuk a csokoládét. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. Ebbe mártjuk bele egy villa segítségével a csoki kockákat. Sütőpapírra tesszük és hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen. Tetejét marcipánnal díszíthetjük.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok