Home

A Mozartkugl-ról ezt írja a Wikipédia:

A manapság világhírű Mozartkugelt (magyarul Mozart-golyó) – melyet az osztrák zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozartról neveztek el – egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst találta fel 1890-ben, amellyel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett. A golyó formájú édesség nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült körbevéve vastag nugátkrém réteggel kívül pedig csokoládé bevonattal fedték be. Rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni, ekkor változtatta meg Fürst a terméke nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re, ami a mai napig él és csak kizárólag Salzburgban gyártják, ennek következtében elég drága.

Az újragondolás pedig azért született, mert mégsem akartam, hogy teljesen olyan legyen, meg nem is tudnám, ezért tovább gondoltam. Tetejére mi illett volna jobban, mint a hangjegyes fólia. A kocka alakú bonbon készítése még egyszerűbb is, mint a golyó forma. Olyan csodásan látszanak a rétegek. Ebből a mennyiségből nekem 25 db lett. A tál, amiben készítettem 16x16 cm-es, a kockák pedig 3x3 cm-esek lettek.

 

Mozart kocka

 

Hozzávalók:

15 dkg mogyoró nugátkrém (házilag is el lehet készíteni),

20 dkg marcipán,

1 evőkanál sótlan, héj nélküli pisztácia,

a csokikrémhez:

10 dkg étcsokoládé,

0,3  dl tejszín,

2 evőkanál rum,

a külső burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os).

a díszítéshez:

transzfer fólia.

 

 

Elkészítés: a kerámia tálat kibéleltem sütőfóliával, mert úgy könnyű kiemelni a masszát. A marcipánt felét a tál méretére nyújtottam  és a tál aljába tettem. A mogyorós nugátkrémet 15 másodpercre a mikróba tettem, hogy kicsit kenhető legyen és a marcipán tetejére kentem, majd a hűtőbe tettem.

Ezalatt elkészítettem a csokikrémet (tudom, hogy ganachénak kellene írni, de nekem már csak csokikrém marad, csak így egyszerűen és szépen magyarul smiley). A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam teljesen felolvadni, hozzákevertem a rumot is. Amikor kihűlt, a hűtőből kivett nugátkrém tetejére öntöttem és szépen elkentem. Ismét visszatettem a hűtőbe. A pisztáciát a gyorsvágóban pépesre daráltam, majd a maradék marcipánnal átgyúrtam, a tál méretére nyújtottam és a kicsit megszilárdult csokikrém tetejére tettem, majd ismét hűtő. Ezután a hűtőből kivettem és egyforma kockákra vágtam.

Közben temperáltam a csokoládét.

A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem.

A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam és a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a minta a bonbonra.

Nagyon finom lett.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok