Home

Mogyorós bonbon marcipánnal

 

Hozzávalók:

a külső csokoládé burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

a nugát krémhez:

10 dkg mogyorós nugát,

3 evőkanál mandulás tojáslikőr,

6 szem egész, natúr mogyoró

5 dkg marcipánmassza.

 

Elkészítés: a polikarbonát formánál nagyon fontos a megfelelő temperálás, mert csak akkor jön ki sérülés nélkül a bonbon a formából. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntjük a csokoládéval és addig hagyjuk dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lesz a csokoládé. Ekkor a formát egy tál fölé fordítjuk és hagyjuk, hogy a felesleg kifolyjon belőle. A tetejét habkártyával lehúzzuk, és addig tesszük hűtőbe, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.

A nugát krémet szintén vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a likőrt, hagyjuk kihűlni.

A mogyoró szemeket elfelezzük és marcipánnal burkolva, kis golyókat formázunk belőle.

A hűtőből kivesszük a bonbonformát. Az aljára egy kiskanálnyi krémet teszünk, ebbe nyomjuk bele a marcipán golyókat, majd krémmel befedjük.

Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a maradék csokoládét a bonbon lezárásához újra temperáljuk.

A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik, amely kb. 1 óra. Ezután a bonbon a formából kifordítható.

 

Tipp: polikarbonát forma helyett használhatunk szilikon formát is, akkor egy kis ecset segítségével kétszer kenjük ki a formát a megfelelő csokoládé burok eléréséhez.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok