Home

Általában szeretek valamilyen szeszes italt tenni a krémekbe, mert a csokoládé nagyon harmonizál különböző likőrökkel, rummal, konyakkal. Egyszerű, de nagyon finom bonbon lett. Régebben már készítettem ilyen amarena meggyes bonbont, de abban amarena meggy lekvár volt. (Meg kellene végre tanulni fényképezni. smiley)

 

 

Hozzávalók:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os Callebaut),

5 gr porított kakaóvaj,

a csokikrémhez (ganache):

5 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os),

0,3 dl tejszín,

2 evőkanál csokoládé likőr,

a töltelékhez:

8 db amarena meggy szirupban eltéve (felezve),

Elkészítés:  a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra.

Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.   A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és rögtön megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. Azért fordítottam meg rögtön, ellentétben az eddigi készítési móddal, mert ez a csokoládé elég sűrű volt és nem akartam, hogy vastag legyen a csokiburok. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Addig elkészítettem a csokoládé krémet (ganache). A tejszínt egy percig forraltam majd az apróra tördelt étcsokoládét beleszórtam és addig kevertem, amíg fel nem olvadt és szép sima lett a krém. A csokoládé likőrt a végén tettem hozzá és jól elkeverte.

Az amarena meggy szemeket félbevágtam.

A hűtőből kivett forma aljára tettem egy fél szem amarena meggyet, krémet nyomtam rá, de csak annyit, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok