Zserbó gombóc

Mint süteményt a zserbót nem nagyon kedvelem. Amikor ezt a receptet először olvastam nem igazán fogott meg, de aztán láttam, hogy annyi gasztrotündér kipróbálta és mindenki dicsérte, hogy én is elkészítettem. 

Nos nem csalódtam én sem benne, nagyon finom volt. A sárgabarackot egy picit száraznak éreztem, ezért a hétvégén főzött birsalmakompót levét és egy kis rumot használtam a beáztatáshoz. A receptet Dokinál  itt találtam.

 

Zserbó gombóc

 

Hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack,

15 dkg darált dió,

2 evőkanál narancslikőr vagy konyak, rum,

2 evőkanál cukor,

1 dl birsalma kompót leve,

1 evőkanál baracklekvár,

A csokis bevonathoz:

25 dkg étcsokoládé,

1 kiskanál olaj, vagy kókuszzsír.

Elkészítés: A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a birsalma kompót levével, majd állni hagyjuk kb. 2 órán át, azután leszűrjük. Késes aprítóval vagy kávédarálóval jól szétaprítjuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót úgy, hogy gyúrható legyen a massza. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokival bevonni.

Kb. 1 óra múlva az étcsokit egy kisebb lábasban vízgőz fölött megolvasztjuk, és belekeverjük az olajat, vagy a kókuszzsírt.

A gombócokat egyesével megmártjuk a megolvadt csokiban és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Utána csokikapszliba tesszük és jól eldugjuk karácsonyig.