Home

Vörösáfonyás-marcipános bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé (81 %-os),

3 dkg vörösáfonya,

2 evőkanál törköly pálinka,

5 dkg mogyoró nugát,

a marcipánkrémhez:

3 dkg fehér csokoládé,

3 dkg marcipán,

a csokoládé krémhez:

3 dkg étcsokoládé (min. 42 %-os),

1 evőkanál karamellkrém,

3 cl tejszín,

tonkabab.

 

Elkészítés: a vörösáfonyát a törköly pálinkába egy-két órára beáztattam.

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a csokoládé krémet.  A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beletettem a karamell krémet és beleszórtam a reszelt tonkababot. Jól elkevertem és hagytam kihűlni.

A marcipánkrémhez a fehér csokit vízgőz fölött megolvasztottam és a reszelt marcipánt is hozzákeverve, szép egynemű krémet kaptam.

A vörösáfonya szemeket beburkoltam egy kevés mogyoró nugáttal. Gyorsan kell vele dolgozni, mert akéz melegétől gyorsan olvad.

A hűtőből kivettem a formát és megtöltöttem a következő rétegezéssel:

 

-marcipánkrém,

-abba kissé belenyomva a nugátos vörösáfonya,

-csokoládékrém.

Vigyázzunk, hogy maradjon hely a lezáráshoz is.

Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok