Aszalt epres, marcipános bonbon

Még mindig nem bonbonozok. Most nem a nagy meleg miatt, hanem, mert alig van időm bármire. Tudom az embernek arra van ideje, amire csak akarja, de most tényleg nem megy.
Talán hamarosan rendbe jönnek a dolgok és akkor készíthetek pár dolgot. Ötlet van, csak a kivitelezés várat magára. Régebbi készítésből még vár pár bonbon a postolásra, talán itt is utolérem magam:-)) Amikor ezt készítettem még nem érett az eper, ezért aszalt epret használtam, amit pár napra eperpálinkába áztattam. A krémeknél mindegyikből marad, nem lehet pontosan kiszámítani, de a hűtőbe téve a következő adaghoz jó lehet.

Aszalt epres, marcipános bonbon

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

1,5 gr porított kakaóvaj,

5 dkg aszalt eper,

1 dl eperpálinka (vagy bármilyen más pálinka),

a marcipánkrémhez:

5 dkg marcipán massza,

5 dkg fehér csokoládé,

0,2 dl tejszín,

a csokikrémhez:

5 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os legalább),

0,2 dl tejszín,

1 evőkanál konyak,

fél tonkabab reszelve.

Elkészítés: az aszalt epret beáztattam pár napra (de legalább 1 napra).

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt 1 percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és belereszeltem a marcipánt addig kevertem, amíg teljesen el nem olvadt minden, szép egynemű krém lett. Hagytam hűlni.

A csokoládé krémhez a tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem és hagytam kihűlni.

A hűtőből kivett forma aljára tettem a marcipánkrémből, majd az aszalt eperből, arra pedig a csokoládé krémből, vigyázva, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.