Home

Most a Lidl-ben kapható Arriba 81 %-os csokiját használtam. A bonbonforma viszonylag nagy, nagyon jól lehet majd több rétegű bonbonokat is készíteni belőle. A bonbonból most csak 12 db készült, egyébkét 24 db-os. Itt több csokoládét kell temperálni azért, mert egész másképp készül ebben a formában a csokoládé, mint a szilikon formában. A maradékot fel lehet használni legközelebb.

 

Szilvapálinkás, aszalt szilvás bonbon

 

Hozzávalók:

a külső burokhoz:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé (81 %-os),

a töltelékhez:

6-7 db aszalt szilva,

1 dl szilvapálinka (vagy esetleg törkölypálinka, rum),

1 evőkanál szilvalekvár (anyukám fahéjas csodája),

csokikrémhez:

5 dkg étcsokoládé, (50 %-os),

0,5 dl tejszín,

1 csipet fahéj,

1 evőkanál pálinka (azt használtam fel, amiben ázott az aszaltszilva).

 

 

Elkészítés: az aszalt szilvát egy nappal (vagy több, annál finomabb) beáztatjuk a pálinkába, majd apró darabokra vágjuk.

Elkészítjük a csokiburkot, a csokoládé temperálásával kezdtem. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 30 fokra.  Igen itt most csak 30 fokra, mert Wagner Beától, a Keserédes csokibolt tulajdonosától, ezt a tanácsot kaptam (Köszi itt is). A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára.Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a csokikrémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és addig  kevertem, amíg a csoki elolvadt. Ekkor hozzáadtam az aszalt szilva áztatásából visszamaradt pálinkát,  ami igencsak átvette az aszalt szilva zamatát, valamint a csipet őrölt fahéjat.

Jól elkevertem és hagytam teljesen kihűlni.

A bonbon formát kivettem a hűtőből és az aljába tettem a feldarabolt aszalt szilvából. Erre került egy kiskanál segítségével a szilvalekvárból. Majd erre ment a csokikrémből, vigyázva, hogy hagyjunk helyet a  lezárásnak. Csak annyi időre tettem hűtőbe, amíg újra temperáltam a csokit a talpazáshoz. A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és láss csodát csak úgy kipottyant belőle a bonbon.

Ezekben a formákban sokkal szebb bonbonokat lehet készíteni, egy kicsit macerásabb a temperálás, mert nagyon oda kell figyelni a hőfokra, meg arra is, hogy mikor fordítsuk meg a bonbon formát, hogy kellő vastagságú legyen a burok. Ha túl vékony, akkor nem jön ki a formából (én így jártam, amikor másodszor készítettem bonbont egy másik formában. smiley

Egy következő posztban megírom az én tapasztalataimat is, de addig is belinkelem az általam kedvelt és polikarbonát formát használók tapasztalatát:

Emőke, a BalhÉtterem blog tulajdonosa,

Erinacea, a Praliné Paradicsom blog tulajdonosa,

Vianne, a Levendula&Csokoládé blog tulajdonosa.

(remélem nem hagytam ki senkit smiley)

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok