Home

Pár napja aszalt gyümölcsöket vettem, többek között aszalt epret is, bár akkor még nem kifejezetten bonbon készítés miatt. A férjem ugyanis előszeretettel tesz különböző aszalványokat a törkölypálinkába. Mivel még nem ettem aszalt epret, kíváncsiságom odáig fajult, hogy felbontottam a csomagot és megkóstoltam.

Mit mondjak, nagyon finom volt és tudtam, hogy nem a pálinkába fogja végezni rövid pályafutását. Már csak egy kis hozzá passzoló alkoholt kellett találni, amiben meg tud fürdeni és egy kicsit ázni. Aki keres az talál, zsindelyes szamóca pálinka, mely már jó ideje ott lehetett a bárszekrénybe, pont jónak mutatkozott. Ebben áztattam 2 napig. Én ugyan nem iszom szeszt sosem, de ezt a pálinkával átitatott epret meg tudtam volna enni azonnal. A pálinka átvette az aszalt eper édes ízét és a végén olyan volt, mint egy erős likőr, szóval isteni. Ezt képzeltem bele a bonbonba. A fehér csokis-kókuszos krémbe pedig méz került a kiírás szerint. A félbevágás miatt a próba is meg volt, mondhatom igen csak ütős lett a bonbon. Egy új bonbon formába készült a csoki, amellyel meg is gyűlt a bajom, mert nem a szokásos ecsettel kenés módszerrel készült. Na de erről majd máskor. Nem is sikerült olyan jól, van még mit javítani a technikán.  Ebben a formában 21 db bonbon lett. A nagysága: 2x3 cm-es és 1,7 cm magas.

Aszalt epres-kókuszos bonbon -  VKF 41!

Hozzávalók:

a külső burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 75%-ost használtam),

a kókuszos krémhez:

10 dkg fehér csokoládé,

4 dkg kókuszreszelék,

1 dl kókusztej,

1 evőkanál méz,

szükséges még:

10 dkg aszalt eper (itt pár szem valahogy eltűnt:-)),

1 dl pálinka (most zsindelyes szamóca pálinka volt).

 

 

Előkészítés:  az aszalt epret 2 napra beáztattam a pálinkába, majd kisebb hasábokra vágtam (akkorára, hogy hosszában végigérje a formát).

Elkészítés: először a kókuszos krémet készítettem el, mert le kell hűteni.. A kókusztejet 1 percig forraltam, majd beletördeltem  a fehér csokoládét és addig kevertem, amíg felolvadt. Hozzátettem  a kókuszreszeléket, jól elkevertem és egy kis tálban, hűtőbe tettem.

Közben temperáltam az étcsokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem kb. 20 percre, majd kivettem és a kókuszos krémmel kb feléig töltöttem. A feldarabolt eper darabot nyomtam a közepébe, vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz is.

Ismét hűtőbe tettem kb. 20 percre. A megmaradt csokoládét újra temperáltam és a hűtőből kivett bonbonok tetejére a csokoládét rácsurgattam. Ismét habkártyával húztam le a felesleget.  Újra hűtő legalább 1-2 órát és utána kifordítottam  a formából.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok