Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Mogyorónugátos-Mozart likőrös bonbon

Mogyorónugátos-Mozart likőrös bonbon

Ez még mindig az Anyák napjára készített bonbonos dobozból való. Egyszerű, de mégis nagyon finom. A múltkori osztrák bevásárlás alkalmával több doboz mogyorónugátot is vettem. Tudom, hogy lehetne saját készítésű is, de még mindig nem szántam rá magam. Talán, majd, ha elfogy a készletem. Nagyon szeretem a mogyorónugátot, különösen bonbonokba. Most egy kis csokoládés Mozart likőrrel bolondítottam meg. Szerintem más likőrrel is finom lehet. Ebből a mennyiségből 15 db bonbon lett.

Mogyorónugátos-Mozart likőrös bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

a krémhez:

10 dkg mogyorónugát

3-4 evőkanál csokoládés Mozart likőr.

 

Elkészítés: a csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 30 fokra. A hőmérsékletet hőmérővel ellenőrzöm.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a tölteléket. Kb. 10 mp-re a mikróba tettem a mogyorónugátot, hogy kicsit puhább állagú legyen, majd hozzákevertem a likőrt.
A formát kivettem a hűtőből,  a nugátos krémből annyi tettem bele, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyant belőle a bonbon.