Home

Az előző posztban lévő bonbonnal együtt készült ez is, szintén ajándékba. Nagyon meleg volt, nem is lett olyan szép, mint szerettem volna, de a megajándékozott nem reklamált. Ma már nem görcsölök azon, hogy fényes legyen, az íz és a roppanósság sokkal többet nyom a latban. Nem eladásra készítem, hanem a saját magam örömére és nem hagyom, hogy ez elvegye a kedvemet, na meg a fotózás sem az erősségem, nem igazán találom a lakásban azt a helyet, ami jó lenne. Meg nincs is időm annyit foglalkozni a fotózással, mint amennyit kellene egy-egy fotónál, meg jó lenne egy jó gép is. Most ez van, ezzel kell beérnem.

 

Mogyorónugátos-karamellás bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (81%-os Arriba)  (nekem nagyon ízlik ez a csoki),

1,5 gr porított kakaóvaj,

2-3 kiskanál fehér csokoládé a tetejére díszítésként,

a töltelékhez:

5 dkg mogyorónugát,

10 dkg karamell krém.

 

Elkészítés: a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát formát hajszárítóvak kicsit előmelegítettem. Fontos, hogy csak pár fokkal legyen melegebb, mint a csokoládé.
A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

A töltelékhez  kicsit megolvasztottam a mogyorónugátot.

A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem a mogyorónugátból, majd arra került a karamell  krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.

A tetején a mélyedésbe felolvasztott fehér csokoládét tettem kiskanál segítségével.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok