Home

Mogyoró nugát bonbon

Hozzávalók:
a csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (Callebaut 70 %-os)
1,5 gr porított kakaóvaj,

a mogyorónugátkrémhez:
10 dkg mogyorónugát krém
0,3 dl tejszín.
pár szem hámozott, tisztított mogyoró.

Elkészítés:  a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.   a polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és rögtön megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. Azért fordítottam meg rögtön, ellentétben az eddigi készítési móddal, mert ez a csokoládé elég sűrű volt és nem akartam, hogy vastag legyen a csokiburok. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a mogyorónugát krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletettem a nugátot és hagytam, hogy teljesen felolvadjon, jól összekevertem és egy rövid időre betettem a hűtőbe.
Közben megpirítottam a mogyorót egy kis serpenyőben és hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett forma aljára tettem a nugát krémből, majd abba belenyomtam a mogyoró szemet és rá megint krém került, vigyázva, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok