Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Mogyorónugátos Baileyses bonbon

Mogyorónugátos Baileyses bonbon

Már nem nagyon lehet bonbonozni a nagy meleg miatt. Igaz ma próbálkoztam vele, de a siker majd holnap válik el, még nem mertem megnézni. Ha nem sikerül maradéktalanul, akkor őszig nincs több bonbon. Vár még postolásra vagy 6 féle, kicsit el vagyok maradva velük, de most más dolgok foglalkoztattak. Ez a bonbon is egy új formában készült, amit a FoodPack-nél vettem még a múltkori látogatásom alkalmával.

 

Egy egyszerű bonbon következik, semmi bonyodalom, csak nagyon finom. Ebből a mennyiségből 12 db bonbon lett. Ezt a bonbont is porított kakaóvajjal temperáltam, de még mindig nem 100 pontos a dolog. Valamit lehet nem jól csinálok, de nem annyira fényes, mint szeretném, és egyik másik foltos is. Azt nem értem, hogy ugyanabból a csokoládéból miért lesz egyik szép, a másik foltos? Nagy kérdések ezek. smiley

 

Mogyorónugátos Baileyses bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

1,5 gr porított kakaóvaj (10 dkg csokira számolva 1 gr kakaóvaj szükséges)

a töltelékhez:

5-7 dkg mogyorónugát,

2-3 evőkanál Baileys.

Elkészítés: a  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a tölteléket. A mogyorónugátot 10 másodpercre a mikróba tettem, majd összekevertem a Baileys-el. A hűtőből kivéve megtöltöttem a töltelékkel a formát, helyet hagyva a  lezárásnak.

Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak  kipottyant belőle a bonbon.