Meggyfagyis bonbon - VKF-43!

Az utolsó pillanatban csak sikerült a Heves jeges címet viselő VKF! fordulóra, amelynek Reni a háziasszonya, készíteni egy fagyival töltött bonbont. Az idő is kedvezett, nem volt túl meleg, a töltelék is finom lett.

Meggyfagyis bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

a töltelékhez:

10 dkg meggy + pár szem felezve,

5 dkg mascarpone,

1 dl tejszín,

2 kiskanál cukor,

egy csipet őrölt fahéj,

egy csipet őrölt szegfűszeg,

0,2 dl vörösbor.

 

Elkészítés: a csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és egy kis ecset segítségével a bonbon formát kétszer kikentem, közte a hűtőben pihent.

A meggypüréhez a meggyet magozás után a cukorral, a fűszerekkel és a vörösborral pár percig forraltam, a merülő mixerrel pürésítettem, hagytam kihűlni.

Közben elkészítettem a krémet,  a tejszínt felvertem, hozzákevertem a mascarponét és a meggypürét. A formák aljába kevés krémet tettem, mad arra egy fél meggyet, majd ismét krémet,vigyázva, hogy helyet hagyjak a lezárásnak, majd ismét hűtőbe tettem.

A maradék csokoládét újra temperáltam és a hűtőből kivett forma tetejére kanalaztam, a felesleget habkártyával lehúztam. Ekkor a mélyhűtőbe tettem és pár óra múlva kifordítottam a bonbonokat a formából.