Home

Mazsolás bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokoládé burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 70 %-os)

a csokikrémhez:

5 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

3 cl tejszín

a töltelékhez:

kb. 5 dkg mazsola

2 dl Tokaji aszú

 

Elkészítés: a mazsolát 2 napra beáztatjuk a borba.

A polikarbonát formánál nagyon fontos a megfelelő temperálás, mert csak akkor jön ki sérülés nélkül a bonbon a formából. Az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntjük a csokoládéval és addig hagyjuk dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lesz a csokoládé. Ekkor a formát egy tál fölé fordítjuk és hagyjuk, hogy a felesleg kifolyjon belőle. A tetejét habkártyával lehúzzuk, és addig tesszük hűtőbe, amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.
Közben elkészítjük a csokoládé krémet. A tejszínt egy percig forraljuk, majd beletördeljük a csokoládét és hagyjuk teljesen felolvadni és kihűlni, krémesre keverjük.

A hűtőből kivesszük a bonbonformát. Az aljára egy-két szem mazsolát teszünk, erre nyomunk a csokoládékrémből annyit, hogy maradjon hely a lezáráshoz.

Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a maradék csokoládét a bonbon lezárásához újra temperáljuk.

A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik, amely kb. 1 óra. Ezután a bonbon a formából kifordítható.

Tipp: polikarbonát forma helyett használhatunk szilikon formát is, akkor egy kis ecset segítségével kétszer kenjük ki a formát a megfelelő csokoládé burok eléréséhez.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok