Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Marcipános kókuszkocka

Marcipános kókuszkocka

Réges-régen (a mesék is így kezdődnek), még az üveghegyen is túl, volt egy picike csokoládé bolt nem messze tőlünk. Olyan, ahol a stollwerck karamell cukorkát, a fruttit (van aki még emlékszik rá?) olyan szép nagy üvegből árulták, szemenként lehetett venni. Csodálattal néztük a rengeteg csokikockát is, kedvencem  az arany és az ezüst kocka volt.ő

Talán ez ihlette a mai bonbonomat, azok a régi ízek, a régi hangulata a pici boltnak.

Na meg a tegnap vásárolt fóliák izgattak. smiley

Marcipános kókuszkocka

 

Hozzávalók:

a marcipán réteghez:

10 dkg marcipán

1 evőkanál darált pisztácia (sótlan),

a kókusz réteghez:

0,5 dl tejszín,

10 dkg fehér csokoládé (Milka)

5 dkg kókuszreszelék,

1 kiskanál méz,

a csoki réteghez:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %.os),

0,5 dl tejszín,

1 evőkanál rum

a bevonáshoz:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os)

 

A pisztáciát aprító  gépben nagyon finomra daráltam, majd összegyúrtam a marcipánnal. Egy 16x16 cm-es kis tálat kibéleltem sütőfóliával és marcipánt a tál méretére nyújtottam és beletettem az aljába.

A kókusz réteghez a tejszínt 1 percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és hagyom, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor kevertem bele a kókuszreszeléket. és a mézet. A kókuszos masszát a marcipánra simítottam és betettem a hűtőbe.

Amíg hűlt, elkészítettem a csoki réteget. Itt is a tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokit és hagytam teljesen felolvadni, a rumot is belekevertem. A hűtőből kivett tálba tettem a kókusz tetejére, szépen elsimogattam, majd ismét hűtőbe tettem.

Közben temperáltam a külső réteghez a csokoládét.

A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem.

A transzfer fóliát a csokikockáknál picit nagyobbra vágtam és a még meg nem dermedt csokira tettem és a mártóvillával kicsit elsimogattam, hogy ne maradjon alatta levegő buborék, mert akkor a minta nem megy át a minta a bonbonra.