Home

Amíg dermed a hűtőben a csokoládé, addig szoktam alkotni, egyik ötlet jön a másik után. Így voltam ezzel is, menet közben alakult ilyenre. Legnagyobb tesztelőm és fogyasztóm szerint eddig ez volt a legfinomabb, ebből kell még készítenem. Ki fogom próbálni más ízesítéssel is, de valóban nagyon jól sikerült. Ebből a mennyiségből 15 db készült.

 

Amarena meggyes bonbon

 

Hozzávalók:
a külső csokiburokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (85 %-os)

a meggyes réteghez:
2 evőkanál amarena meggy lekvár,
1 evőkanál meggylikőr

a csokikrémhez:
5 -7 dkg jó minőségű étcsokoládé,
0,3 dl tejszín,
1 evőkanál meggylikőr,

csokoládéval bevont gabonagolyók.
 

 

Elkészítés: a csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 30 fokra. A hőmérsékletet hőmérővel ellenőrzöm.
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára.Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a csokoládés tölteléket. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és addig kevertem, amíg a csoki felolvadt. Ekkor hozzáöntöttem a meggylikőrt is. Jól összekevertem, hagytam kihűlni.
A meggylekvárhoz hozzátettem a likőrt és azt is jól elkevertem.
A formát kivettem a hűtőből. Kiskanál segítségével először a meggylekvárból tettem bele, majd a csokoládé krémből annyit, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. A formába pár szem csokoládéval bevont gabonagolyót tettem. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyant belőle a bonbon.

 

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok