Karamellás- marcipános óriás bonbon

A napokban Tücsök Bogárnál olvastam a karamell egyszerűbb készítési formáját, ami tubusos sűrített tejből készült. Ki is próbáltam, elsőre kicsit hígabb lett, mint gondoltam, aztán Tücsök Bogár tanácsára visszatettem még a gázra, hogy sűrűbb legyen. Nagyon finom lett és már tudtam is, hogy mit készítek belőle.

Erinaceánál láttam, hogy muffin formában készített tallérokat. Köszi az ötletet itt is. Gondoltam, hogy én is kipróbálom, találtam is hozzá egy margarétás muffin formát. A tetején a szirmokat kikentem egy kis fehér csokival és arra ment az étcsokoládé. A fénykép nem adja vissza annyira, de nagyon érdekes lett a teteje ettől.

Nem egy könnyű formát választottam, mert hullámos a széle és jobban kellett figyelni, hogy mindenhol egyformán legyen kikenve. Tetszett a forma, sikerült is az óriás bonbon, de azt hiszem maradok az apróbb formáknál. Itt ugyanis, hogy a kifordításnál ne pattanjon el a bonbon, ezért vastagabbra készítettem az alját és a lezárást is. Ettől valóban egy óriás bonbon született. Lehet még kipróbálom egy kisebb formával, viszont nagyon finom lett. 6 darab óriás bonbon lett ebből a mennyiségből.

 

Karamellás-marcipános óriás bonbon

 

Hozzávalók:

a külső burokhoz:

15 dkg étcsokoládé

a krémhez :

10 dkg karamell krém

5 dkg fehér csokoládé

6 dkg marcipán.

 

Elkészítés: a fehér csokoládét felolvasztottam és egy kis ecset segítségével a szirmokat kihúztam vele.

A karamellkrém leírását később beírom, addig is Tücsök Bogárnál elolvashatjátok. Ehhez a krémhez hozzákevertem a fehér csokoládét, addig kevertem, amíg felolvadt, majd hagytam hűlni.

A külső burokhoz temperáltam a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és a forma aljába tettem 2 kiskanál csokoládét, majd egy ecset segítségével az oldalát is kb. fél cm magasan kikentem, majd hűtőbe tettem pár percre. Másodszor már csak az oldalát kenetem ki és ismét hűtő.

Ezután 2 kiskanál karamell krémet tettem a formába.

A marcipánt 6 egyenlő részre vágtam és akkorára formáztam, mint a muffin forma, majd a karamell krém tetejére tettem.

A csokoládét újra temperáltam és lezártam vele a bonbont, ismét hűtőbe tettem kb. 2 óra hosszára. Utána megfordítottam a formát, a rugalmas formának köszönhetően picit széthúzogattam a  szilikont és kinyomtam belőle a bonbont.