Karamell bonbon

Az előző bejegyzés kommentjeiből úgy láttam sok karamell rajongó van, velem együtt. Mióta elkészült Tücsök Bogár egyszerű, de nagyszerű karamell receptje tubusos sűrített tejből, azóta több bonbon is készült vele.

Nagyon tetszik az állaga, na és nem utolsó sorban nagyon finom (sajna smiley) Ehhez a bonbonhoz felhasznált karamell krémbe nem tettem fehér csokit, mert olyan kicsit folyósabb krémet szerettem volna. Féltem kicsit a bonbonzárástól, de simán sikerült vele. Ez a bonbon is polikarbonát formában készült, kezdek belejönni, na meg megszeretni.

Kaptam sok segítséget hozzá, de ki kell tapasztalni. Nem tudom mi különbség van a polikarbonát formák között, de nekem nem olyan tejfehér, mint Emőkénél.

Azt tapasztaltam az enyémnél, hogy amikor teletöltöm csokival, akkor nem kell rögtön megfordítani, hogy kicsöpögjön a felesleg, mert nálam túl vékony lett az oldala. Ez a mostani már jól sikerült, a 15 db-ból (már bánom, hogy nem mind a 21-et készítettem el), 2 nem jött ki belőle, mert nagyon vékony volt az oldala a csokihüvelynek.

Ez azért a múltkori összes beragadtnál azért jobb arány smiley De nekem nem jött ki úgy, mint ahogy Wagner Beánál láttam a videón, bizony egy picit oda kellett csapni. Viszont az eredmény kárpótolt mindenért. Csodás fényes, roppanós bonbon, kissé folyós karamell krémmel.

 

 

Karamell bonbon

 

Hozzávalók:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

5 dkg karamell krém (következő postban benne lesz, addig is nézzétek meg Tücsök Bogárnál).

Elkészítés: a csokoládé temperálásával kezdtem. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. (Remélem a héten meg lesz a hőmérő is hozzá smiley)

A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem kb. 20 percre, majd kivettem és a karamell krémmel megtöltöttem. Ismét hűtőbe tettem kb. 20 percre.

A megmaradt csokoládét újra temperáltam és a hűtőből kivett bonbonok tetejére a csokoládét rácsurgattam. Ismét habkártyával húztam le a felesleget.  Újra hűtő legalább 1-2 órát és utána kifordítottam  a formából.