Ír kávés bonbon

Megjelent a  Kifőztük 2011. májusi száma, amely letölthető innét. Letöltése, mint mindig most is ingyenes. Ebben a számban kapott helyet a következő bonbon is.

Mostanában nagyon sokan készítenek finomabbnál finomabb bonbonokat, amelyekhez különböző formák szükségesek. Akinek nincs ilyen formája, de mégis szeretné meglepni a családját egy finom édességgel, azoknak ajánlom ezt a receptet.

Ír kávé bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokoládé burokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

a csokoládé krémhez:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 55 %-os)

2 kiskanál Nescafé

5 cl tejszín5 cl whisky

a tetejére:

durvára vágott pisztácia

csokoládé golyók

 

 

 

 

Elkészítés: a csokoládékrémhez a tejszínt egy percig forraljuk, majd belekeverjük a Nescafét, a daradobra tört étcsokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A végén keverjük hozzá a whiskyt, hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy formázható állagú krémet kapjunk. A hűtőből kivéve a krémet 10-es csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapírra egymás alá 12 cm-es csíkokat nyomunk. A krém csíkok tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Meleg késsel egyforma 3 cm-es darabokra vágjuk.

Közben temperáljuk a csokoládét, az étcsokoládé felét gőz fölött egy kis edényben felolvasztjuk, figyelve arra, hogy a csokoládé hőfoka ne menjen 40 fok fölé. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládé másik felét, addig keverjük, amíg elolvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, szép fényes roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra és ebbe mártogatjuk bele a 3 cm-re felvágott csíkokat, mártóvilla segítségével. Egy sütőfóliára tesszük és a tetejüket csokoládé golyókkal díszítjük.

 

Tipp: whisky helyett más szeszes italt is használhatunk, például csokoládé likőrt, vagy baylies-t.