Három rétegű bonbon

Az egyik polikarbonát formám elég nagy ahhoz, hogy több rétegű bonbon is készüljön benne. Ez a bonbon is ajándékba készült még az ünnepek előtt. Nagyon megszerettem a polikarbonát formát, jó vele dolgozni, sokkal szebbek lesznek benne a bonbonok. Ebből a mennyiségből 15 db nagyméretű bonbon lett.

Három rétegű bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),

1. réteg:

1 dl mandulás tojáslikőr,

2. réteg:

5 dkg marcipán,

5 dkg fehér csokoládé,

0,3 dl tejszín,

1 mokkáskanál fahéj,

3. réteg:

10 dkg karamell krém,

2 evőkanál mandulás tojáslikőr.

 

Elkészítés: a csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 30 fokra.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára.Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

A második réteghez a tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és belereszeltem a marcipánt. Addig kevertem, amíg minden szépen felolvadt. Ekkor hozzákevertem a fahéjat.

A harmadik rétegnél a karamell krémet összekevertem a mandulás likőrrel.

A bonbon formát kivettem a hűtőből és először a jó sűrű mandula likőrt tettem bele. Második rétegnél a marcipános krém következett. A harmadik rétegnél a  karamell krémből tettem bele annyit, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyant belőle a bonbon.