Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Fahéjas bonbon

Fahéjas bonbon

Ajándékba készítettem többféle bonbont, többek között ezt is. Egyszerű, de nagyon finom. A fahéj íz elég jól kiérzik belőle, na és egy kis mandulás tojáslikőrrel lett megbolondítva. Összességében nagyon finom, harmonikus ízű bonbon született. Polikarbonát formában készítettem, 15 darab bonbon lett ebből a mennyiségből.

Fahéjas bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os),

a fahéjas krémhez:

7 dkg fehér csokoládé,

0,3 dl tejszín,

0,3 dl mandulás tojáslikőr,

1 kiskanál fahéj.

 

Elkészítés:  a csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 30 fokra.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára.Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a fahéjas krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és addig kevertem, amíg a csoki fel nem olvadt. Ekkor hozzákevertem a fahéjat és a likőrt.

A bonbon formát kivettem a hűtőből és a fahéjas  krémmel megtöltöttem, de csak annyira, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Annyi időre tettem hűtőbe, amíg újra temperáltam a csokit a talpazáshoz. A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyant belőle a bonbon.