Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Eperpürés bonbon tonkababos csokikrémmel

Eperpürés bonbon tonkababos csokikrémmel

Nálam is kitört az eperszezon, már a kertben is szüreteltünk, nagyon finom. Imádom az epret minden formában és az előző bonbonnál főzött eperlekvár nagyon ízlik. Azt hiszem télire is fogok pár üveggel eltenni a bonbonokhoz. Ennél most kihagytam a bazsalikomot.

Végre kipróbáltam a tonkababot is, amit még Vianné játékáén nyertem. Még sosem kóstoltam, kicsit bátortalan voltam a használatával kapcsolatban, először csak keveset tettem bele, aztán bátrabb lettem. Az íze nagyon érdekes, de nagyon finom.

Egyszerre lehet érezni a vanília, a szegfűszeg és a keserű mandula ízt. Nagyon izgalmas fűszer, nagyon örülök neki:-)) Ebből reszeltem ebbe a bonbonba egy darabot, nem kis munkába került, hogy elkerüljem az ujjam belereszelését is:-) Ebből a mennyiségből 15 db bonbon lett.

 

Eperpürés bonbon tonkababos csokikrémmel

 

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 85 %-os),

1,5 gr porított kakaóvaj (10 dkg csokira számolva 1 gr kakaóvaj szükséges)

az eperlekvárhoz:

30 dkg eper,

5 dkg méz (az eper édességétől függően),

3 kisebb levél citromfű,

1 teáskanál dzsemfix,

(nem kellett az összes lekvár a bonbonhoz)

a csokikrémhez:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os legalább),

0,5 dl tejszín,

2 evőkanál konyak,

1 tonkabab reszelve.

 

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a csokoládé krémet.  A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem és hagytam kihűlni.

A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a csokoládés krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.ő

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyantak belőle a bonbonok.