Eperpálinkás-karamellás bonbon

Pontosabban eperpálinkás, karamellás, csokikrémes, marcipános bonbon, a Zsuzsától ajándékba kapott liofilizált eperrel a tetején .:-)

Igen tudom, még mindig karamell. Annyira finom volt a karamell krém, hogy muszáj volt mindet felhasználni bonbonhoz. Most sem formában készítettem, mert a réteges bonbonokat én szeretem kocka formában elkészíteni. Ehhez nem kell más, mint egy kisebb porcelán tál, amibe sütőpapírt teszek és mehetnek a rétegek, majd abban is vágom fel, papírral együtt kiemelem és már lehet is mártani. A mártogatáshoz kicsit több csokit kell olvasztani, de a maradék sem vész kárba:-) Ennél a bonbonnál vékony a marcipán réteg és a karamell, a pálinkás csokikrém dominál inkább. Ebből a bonbonból 25 db lett.

Eperpálinkás-karamellás bonbon

 

Hozzávalók:

6-7 dkg marcipán,

10 dkg karamell krém (lásd előző bejegyzésnél),

a csokikrémhez:

0,5 dl tejszín,

10 dkg jó minőségű étcsokoládé,

2 evőkanál eperpálinka

a külső burokhoz

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os).

a tetejére liofilizált eper (köszönet itt is Zsuzsának az ajándékért!

 

 

 

 

Elkészítés: a csokirémmel kezdtem. A tejszínt egy  percig forralom, majd beletördelem a csokoládét, addig keverem, amíg felolvad. Utána beleteszem a pálinkát és azzal is jól elkeverem. Hagyom teljesen kihűlni.

A marcipánt a tál nagyságára kinyújtom, majd a papírral bélelt tál aljára igazítom. Erre kenem a karamell krémet. Következik a kihűlt csokikrém. Az egészet hűtőbe teszem, annyi időre, amíg a csoki teljesen megdermed. Utána felkockázom még a formában.

Közben a csokoládét temperálom. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. Ebbe mártottam bele a kockára vágott bonbonokat., amiket egy genotherm fóliára tettem. A tetejére apró darabokra tördelt liofilizált epret tettem.