Home

Epres-marcipános bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 85 %-os),

1,5 gr porított kakaóvaj (10 dkg csokira számolva 1 gr kakaóvaj szükséges)

az eperlekvárhoz:

30 dkg eper,

5 dkg méz (az eper édességétől függően),

3 kisebb levél bazsalikom,

3 kisebb levél citromfű,

1 teáskanál dzsemfix.

(Ehhez a bonbonhoz nem használtam fel az összes eperlekvárt, maradt még belőle)

a marcipán krémhez:

5 dkg marcipán massza,

5 dkg fehér csokoládé,

0,2 dl tejszín,

2 evőkanál bármilyen pálinka (aszalt epret áztattam törkölypálinkába és az arról leöntött pálinkát használta itt fel)

 

Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A zöldfűszereket apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt., hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt 1 percig forraltam, majd beletördeltem a fehér csokoládét és belereszeltem a marcipánt addig kevertem, amíg teljesen el nem olvadt minden, szép egynemű krém lett. Ekkor hozzákevertem a pálinkát és hagytam teljesen kihűlni.
A hűtőből kivett forma aljára kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a marcipános krémből, helyet hagyva a  lezárásnak.
Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyantak belőle a bonbonok.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok