Home

Egy buliba készítettem  a napokban 8 féle bonbont, ebből az egyik ez volt. Most az időjárás melegebbre fordulásával nehezebb bonbonozni, meg is kínlódtam vele, túl meleg volt a lakásban. Kipróbáltam a porított kakaóvajjal való temperálást is, de erről majd egy újabb bejegyzésben írom le a tapasztalataimat, amik elég felemásak lettek elsőre.

A porított kakaóvajjal történő temperálást Viannenál, a Levendula és Csokoládé blog szerzőjénél olvashatjátok el.

Szóval visszatérve erre a bonbonra, nagyon kíváncsi voltam milyen lesz a bazsalikom ízétől a bonbon. Nem is mertem elsőre 2 pici levélnél többet beletenni, de aztán még kívánkozott hozzá még egy. Amikor szedtem a kertben a bazsalikomot, a citromfűre akadt a tekintetem. Ha lúd legyen kövér gondoltam és szedtem hozzá citromfüvet is. Nos nagyon jó ötlet volt, mert az eperpüré, vagy eperlekvár, amit főztem csodás lett, Képes lettem volna csak úgy megenni. Ezzel az eperpürével most többféle bonbon is készült, sorban fel fogom tenni őket.

 

Epres bazsalikomos citromfüves bonbon

 

Hozzávalók:

a külső csokiburokhoz:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 85 %-os),

1,5 gr porított kakaóvaj.

az eperlekvárhoz:

30 dkg eper,

5 dkg méz,

3 kisebb levél bazsalikom,

3 kisebb levél citromfű,

1 teáskanál dzsemfix.

 


Elkészítés: először az eperlekvár készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A zöldfűszereket apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt., hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.

A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.

A hűtőből kivéve megtöltöttem a kihűlt eperlekvárral, helyet hagyva a  lezárásnak.

Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és csak úgy kipottyant belőle a bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok