Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Ma már otthon is sokan készítenek, vagy szeretnének készíteni bonbonokat. Ehhez szeretnék egy kis segítéget adni.

Melyiket válasszuk: polikarbonát, vagy szilikon bonbonkészítő formát?

Mindenkiben felmerül a kérdés mikor bonbonkészítésbe fog, hogy polikarbonát vagy szilikon formát vegyen. A kezdőknek inkább a szilikon formát ajánlják, mert a szilikon forma használatakor kevesebb dologra kell odafigyelnünk, de a tökéletes bonbonok polikarbonát formával készülnek. Így ha már beleszerettél a bonbonkészítésbe és tudod, hogy évek után is kedved lesz nekifogni, akkor érdemes polikarbonát formára váltani, még akkor is, ha jóval drágább, mint a szilikon forma.

Mi a polikarbonát?

Apolikarbonátáltalában víztiszta, jó hő- és ütésálló-képességgel rendelkező, hőre lágyuló műanyag amely masszív, tartós, elvileg törhetetlen, viszont hajlítható és sajnos karcolódhat, úgyhogy vigyáznunk kell rá!

A polikarbonát bonbonkészítő forma előnyei

A polikarbonát formából a bonbonjaink könnyebben kijönnek, mert a  temperált csokoládé a hűtés hatására zsugorodik, így ha jól alkalmaztuk a technikát és elég ideig hűtöttük, a bonbonok maguktól kipotyognak a formából. Ezzel szemben a szilikon formával nehezebb a dolgunk. A bonbonok kiszedés közben sérülhetnek és formájuk sem lesz tökéletes.

A polikarbonát forma tisztán tartása könnyebb, de figyelnünk kell rá, hogy ne karcoljuk meg. A polikarbonát formában a bonbonjaink sokkal fényesebbek lesznek.

Amikor a polikarbonát formát teleöntöttük csokoládéval , a benne lévő légbuborékok a felszínre jönnek, ha néhányszor a pulthoz ütögetjük,  ezzel szemben a szilikon formával ezt kevésbé tudjuk megtenni.  Ez azért fontos, mert a csokiburok felületén lyukak maradnak a dermedés után.

Mire figyeljünk, ha polikarbonát bonbonkészítő formát használunk?

Használat előtt alaposan tisztítsuk ki a formát, egy puha ruhával, vagy vattapamaccsal. A rászáradt vízcseppektől foltos marad a bonbon. Aformát használat előtt mindig melegítsük elő hajszárítóval, így elkerülhetjük, hogy a kész bonbonok foltosak legyenek.

 Ha a csokit a formába öntöttük, néhányszor ütögessük a pulthoz, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek.

Pár másodperc múlva a felesleges csokit oldalra fordítva kiöntjük a formából, a felesleget habkártyával lesimítjuk, és pár percig hagyjuk lefelé fordítva, vagy tegyük rá két pohárra. Így az oldalára is kellő mennyiségű csokoládé kerül.

A polikarbonát formával gyorsan kell dolgoznunk, ugyanis ebben a csoki gyorsabban  szilárdul, mint a szilikon formában.

Figyeljünk arra, hogy a bonbon töltelékünk semmiképp se legyen meleg betöltéskor, különben megolvadhat a csokiburok.

A tölteléket úgy töltsük be, hogy legyen hely a talpazáshoz, kb.2-3 mm helyet hagyjunk a csoki talpaknak.

Ha hűtés után kivesszük a formát és nem potyog ki belőle könnyen a bonbon, akkor tegyük még vissza, mert valószínű, hogy nem hűlt eleget.

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a polikarbonát bonbonkészítő formát, akkor nézz körül http://www.sussvelem.com/bonbon_202  ahol számos szilikon forma mellett, már polikarbonát formát is vásárolhatsz!