Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Ma már otthon is sokan készítenek, vagy szeretnének készíteni bonbonokat. Ehhez szeretnék egy kis segítéget adni.

Melyiket válasszuk: polikarbonát, vagy szilikon bonbonkészítő formát?

Mindenkiben felmerül a kérdés mikor bonbonkészítésbe fog, hogy polikarbonát vagy szilikon formát vegyen. A kezdőknek inkább a szilikon formát ajánlják, mert a szilikon forma használatakor kevesebb dologra kell odafigyelnünk, de a tökéletes bonbonok polikarbonát formával készülnek. Így ha már beleszerettél a bonbonkészítésbe és tudod, hogy évek után is kedved lesz nekifogni, akkor érdemes polikarbonát formára váltani, még akkor is, ha jóval drágább, mint a szilikon forma.

Mi a polikarbonát?

Apolikarbonátáltalában víztiszta, jó hő- és ütésálló-képességgel rendelkező, hőre lágyuló műanyag amely masszív, tartós, elvileg törhetetlen, viszont hajlítható és sajnos karcolódhat, úgyhogy vigyáznunk kell rá!

A polikarbonát bonbonkészítő forma előnyei

A polikarbonát formából a bonbonjaink könnyebben kijönnek, mert a  temperált csokoládé a hűtés hatására zsugorodik, így ha jól alkalmaztuk a technikát és elég ideig hűtöttük, a bonbonok maguktól kipotyognak a formából. Ezzel szemben a szilikon formával nehezebb a dolgunk. A bonbonok kiszedés közben sérülhetnek és formájuk sem lesz tökéletes.

A polikarbonát forma tisztán tartása könnyebb, de figyelnünk kell rá, hogy ne karcoljuk meg. A polikarbonát formában a bonbonjaink sokkal fényesebbek lesznek.

Amikor a polikarbonát formát teleöntöttük csokoládéval , a benne lévő légbuborékok a felszínre jönnek, ha néhányszor a pulthoz ütögetjük,  ezzel szemben a szilikon formával ezt kevésbé tudjuk megtenni.  Ez azért fontos, mert a csokiburok felületén lyukak maradnak a dermedés után.

Mire figyeljünk, ha polikarbonát bonbonkészítő formát használunk?

Használat előtt alaposan tisztítsuk ki a formát, egy puha ruhával, vagy vattapamaccsal. A rászáradt vízcseppektől foltos marad a bonbon. Aformát használat előtt mindig melegítsük elő hajszárítóval, így elkerülhetjük, hogy a kész bonbonok foltosak legyenek.

 Ha a csokit a formába öntöttük, néhányszor ütögessük a pulthoz, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek.

Pár másodperc múlva a felesleges csokit oldalra fordítva kiöntjük a formából, a felesleget habkártyával lesimítjuk, és pár percig hagyjuk lefelé fordítva, vagy tegyük rá két pohárra. Így az oldalára is kellő mennyiségű csokoládé kerül.

A polikarbonát formával gyorsan kell dolgoznunk, ugyanis ebben a csoki gyorsabban  szilárdul, mint a szilikon formában.

Figyeljünk arra, hogy a bonbon töltelékünk semmiképp se legyen meleg betöltéskor, különben megolvadhat a csokiburok.

A tölteléket úgy töltsük be, hogy legyen hely a talpazáshoz, kb.2-3 mm helyet hagyjunk a csoki talpaknak.

Ha hűtés után kivesszük a formát és nem potyog ki belőle könnyen a bonbon, akkor tegyük még vissza, mert valószínű, hogy nem hűlt eleget.

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a polikarbonát bonbonkészítő formát, akkor nézz körül http://www.sussvelem.com/bonbon_202  ahol számos szilikon forma mellett, már polikarbonát formát is vásárolhatsz!