Home


a töltelékhez:

4 dkg cukor

1 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé 
10 dkg tejcsokoládé
3 evőkanál jó minőségű whisky (Chivas Regal)

Elkészítés: először a tölteléket készítjük el. A cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, vigyázva nehogy kifusson. Állandó keverés mellett hozzátesszük  a tej és étcsokoládét, addig keverjük, amíg el nem olvad az összes csokoládé. A végén hozzákeverjük a whiskyt is.   Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tölteléket egy eldobható habzsákba töltjük.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  A formát hajszárítóval előmelegítjük. A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Az asztal lapjához ütögetjük a formát, hogy a levegő buborékok kijöjjenek belőle. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
A hűtőből kivett formába töltjük habzsákból a whiskys tölteléket, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.
A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon. 

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok