Home

Hozzávalók:
3 dl teljes tej
5 dl  tejszín (zsíros 30 %)

6 dkg vaj
30 dkg cukor
1 tk. só (fleur de sel / maldon / jófajta tengeri)
5 nagy tojás sárgája
3/4 tk. vanília-kivonat
a kávé granitához:
1 dl hosszú kávé
1 tk. cukor

Elkészítés:  20 dkg cukrot lassú tűzön karamellizálunk,  hozzáadjuk a vajat és a sót, simára keverjük, majd beleöntjük a tejszínt állandó keverés közben. Majd mehet utána a tej fele, és hagyjuk, hogy felolvadjon a karamella a tejben.
A tojások sárgáját a maradék 10 dkg cukorral habosra keverjük és a maradék tejjel összekeverjük. Feltesszük főni és lassú tűznél állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik,. Vigyázni kell, hogy a tojás ki ne csapódjon. A tojásos tejet  a karamellás részhez öntjük és jól elkeverjük, majd beletesszük a vanília kivonatot is. Zárható műanyag dobozba tesszük és jól lehűtjük.  A fagylaltgépbe öntsük be a jól lehűtött keveréket és keverjük a megfelelő állagig. Ha nem fogy el azonnal, akkor ismét tegyük zárható műanyag dobozba és a mélyhűtőbe.
Tetejét kávé granitával szórhatjuk meg, amelyhez a kávét összekeverjük a cukorral és egy kis műanyag tálban a mélyhűtőbe tesszük. Időnként villával összetörjük a jegesedő kávét.  Ettől lesz olyan kásás.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok