Home


a töltelékhez:
20 dkg tejcsokoládé
0,8 dl tejszín (állati 30 %)
3 evőkanál Baileys
1 evőkanál karamellizált  ostyatörmelék

Elkészítés: a tölteléket készítettem el először.  A tejszínt gyöngyözésig melegítettem, majd a csokoládéra öntöttem és addig kevertem, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor belekevertem a Baileyst és hagytam teljesen kihűlni.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  34-35 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését. Egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
 A hűtőből kivett forma aljába tettem egy kevés karamellizált ostyatörmeléket, majd megtöltöttem a tejcsokoládés ganache krémmel, de csak annyira, hogy maradjon hely a bonbon talpazásához, lezárásához.  Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok