Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Vörösboros, marcipános bonbonn

Vörösboros, marcipános bonbonn

  Egy picit elhanyagoltam ezt a blogomat, nem is keresek kifogásokat, bár vannak, olyan elcsépelt dolgok, mint kevés idő, stb. Pedig készült bonbon ebben az évben is, de csak olyan, amit már eddig is készítettem. Most viszont Pici Juci hirdetett egy nagyon aranyos játékot, a Süss, Alkoss, Díszíts.Ezt a játékot Kiskukta hívta életre.
Szóval én is beneveztem a játékba, mert nem más volt a témája, mint a  csokoládé. Nem hagyhattam ki:-))

Mivel nagyon szűkében voltam az időnek, semmi extrát nem akartam, csak egy finom bonbont. Már vagy 3 hete ázott a vörösáfonya a vörösboros
konyakban. Ehhez kerestem olyan krémet, amilyen még nem volt és megy hozzá. Leszűrtem a vörösáfonyát és visszamaradt egy nagyon finom vörösboros, konyakos elég sűrű lé, amit szintén fel szerettem volna használni.Mondhatom nagyon finom lett.


Vörösboros, marcipános bonbon

Hozzávalók: 15 db-hoz
a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),
1,5 dkg porított kakaóvaj,
a töltelékhez:
5 dkg vörösáfonya,
1 dl félédes vörösbor,
1 dl konyak,
5 dkg marcipán,
0,3 dl tejszín,
3 dkg fehér csokoládé,
a díszítéshez:
lüszter festék por.
Elkészítés: a vörösborhoz öntöttem a konyakot és abba áztattam be a vörösáfonyát. Minél tovább marad az alkoholban, annál finomabb lesz. Mielőtt felhasználom, leszűröm és a levét is hasznosítom.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.   A polikarbonát forma mélyedéseit egy kis ecset segítségével a lüszter por festékkel vékonyan kikentem. Majd egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt egy percig forraltan, majd beletördeltem a fehér csokoládét, belereszeltem a marcipánt és addig kevertem, amíg fel nem olvadt. A vörösboros konyakos szirupból is tettem hozzá 3 evőkanállal. Nagyon finom íze lett. Jól elkevertem, majd hagytam teljesen kihűlni.A hűtőből kivett forma aljára tettem két-három szem vörösáfonyát, krémet nyomtam rá, de csak annyit, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.