Home

Mivel nagyon szűkében voltam az időnek, semmi extrát nem akartam, csak egy finom bonbont. Már vagy 3 hete ázott a vörösáfonya a vörösboros
konyakban. Ehhez kerestem olyan krémet, amilyen még nem volt és megy hozzá. Leszűrtem a vörösáfonyát és visszamaradt egy nagyon finom vörösboros, konyakos elég sűrű lé, amit szintén fel szerettem volna használni.Mondhatom nagyon finom lett.


Vörösboros, marcipános bonbon

Hozzávalók: 15 db-hoz
a külső csokoládé burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (75 %-os),
1,5 dkg porított kakaóvaj,
a töltelékhez:
5 dkg vörösáfonya,
1 dl félédes vörösbor,
1 dl konyak,
5 dkg marcipán,
0,3 dl tejszín,
3 dkg fehér csokoládé,
a díszítéshez:
lüszter festék por.
Elkészítés: a vörösborhoz öntöttem a konyakot és abba áztattam be a vörösáfonyát. Minél tovább marad az alkoholban, annál finomabb lesz. Mielőtt felhasználom, leszűröm és a levét is hasznosítom.
A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra. Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 gr-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.   A polikarbonát forma mélyedéseit egy kis ecset segítségével a lüszter por festékkel vékonyan kikentem. Majd egy hajszárítóval kicsit előmelegítettem a formát, csak annyira, hogy egy picit legyen melegebb, mint a csokoládé. A forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval, pár perc után egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából.  A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult.
Közben elkészítettem a marcipános krémet. A tejszínt egy percig forraltan, majd beletördeltem a fehér csokoládét, belereszeltem a marcipánt és addig kevertem, amíg fel nem olvadt. A vörösboros konyakos szirupból is tettem hozzá 3 evőkanállal. Nagyon finom íze lett. Jól elkevertem, majd hagytam teljesen kihűlni.A hűtőből kivett forma aljára tettem két-három szem vörösáfonyát, krémet nyomtam rá, de csak annyit, hogy legyen hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáltam.A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát és kipottyant belőle a kész  bonbon.

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok