Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/pzsizsu/domains/bonbonmania.hu/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Bonbon mánia, bonbon készítés, csokoládé - Bonbon mánia

Csokoládés keksz vörösboros szilvalekvárral

A VKF! 60. fordulójának én vagyok a házigazdája és az ötletes kekszek volt a téma karácsonyra hangolva.
A kiírás itt található.
Annyi ötlet keringett a fejemben, aztán valahogy semmi nem úgy jött össze. Azért remélem egyszer sikerül őket kivitelezni. Egy nemrég készítette, de még nem postolt keksszel szeretnék részt venni a játékban.

Csokoládés keksz vörösboros szilvalekvárral - VKF! 60. fordulójára.

Hozzávalók:

a kekszhez:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor

1 csg vaníliás cukor
a csokoládélapocskákhoz:

20 dkg jó minőségű csokoládé (70% Ecuador)

2 gr porított kakaóvaj.
2 evőkanál vörösboros szilvalekvár.

Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkocka

Még a nyáron vettem kakaóbabtöretet, 80 dkg volt a csomagban és azon gondolkodtam hová fogok ennyit elhasználni. Az egyik bonbonos könyvemben találtam egy receptet, amibe kakaóbabtöret kell. Szeretem azokat a töltelékeket, amelyek finoman roppannak a bonbonban, ez pedig ilyen lett. A recept megtalálható a Holló és társakiadó által kiadott Pralinék és bonbonok című könyvben. A mártott bonbonokat én mindig krémes keretben készítem, 15x15 cm-es, ebből 5x5 kocka lesz, vagyis 25 bonbont készítek ilyenkor. A töltelékhez mogyorónugátot használtam, ami nem ugyanaz, mint a nutella, Ausztriában szoktam venni, de itthon is lehet kapni azt hiszem az Ázsia Bt.ben. Házilag is lehet készíteni, egyszer azt is kipróbálom.

Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkocka

Hozzávalók (25 db-hoz):
a külső csokiburokhoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)

2 g porított kakaóvaj
a töltelékhez:

Konyakmeggy bonbon formában

Igaz 2 éve azt mondtam, hogy nem készítek többet konyakmeggy bonbont, de aztán részt vettem Farkas Vilmos bonbon kurzusán, ahol a konyakmeggy bonbont választottam és megváltozott a véleményem. Szerintem nagyon sokan kedvelik ezt a finomságot. Nekem mindig  a kedvencem volt, meg a családomé is.
Anyukám kerek születésnapja előtt készítettem ismét, mert természetesen ő is konyakmeggy rajongó.
A nyáron vettem hozzá a Goodwillben egy szép formát is, aminek a tetején meggy forma van. Nagyon tetszett, ezért erre esett a választásom. Picivel lehetne nagyobb is, mert egy egész meggy nem fér bele, felezni kell. Nyáron tettem el jó pár üveg meggyet konyakba, semmi más nem volt benne. Ezt használtam fel most. A meggy jól megszívja magát a konyakkal és ez a konyak oldja fel a fondant a burokban, és ettől lesz folyós a töltelék. A tanfolyamon készítettünk fondant is, de én most nem magam készítettem, hanem a székesfehérvári Cuki diszkonban vettem  (http://cukidiszkont.hu/).


Konyakmeggy bonbon

Kivi-meggy jégkrém

Igaz ez már nem most készült, de még mindig nagy meleg van, érdemes jégkrémet készíteni. Tavaly a Lidl-ben vettem ezeket a  formákat, most próbáltam ki először. Gyorsan össze lehet dobni az alapot, hiszen semmi más nem kell hozzá, mint gyümölcs és egy kis méz. Aztán csak várni kell egy éjszakát, amíg  megfagy. Egyszerű és nagyon finom.
Köszi az ötletet Katucinak :-)

Kivi-meggy jégkrém


Hozzávalók: (4 db-hoz)
3-4 db kivi
15 dkg meggy
2-2 kiskanál méz.

 

Elkészítés: a kivit meghámozzuk, a meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket külön-külön botmixerrel kissé összetörjük. Én nem pürésítettem teljesen. A gyümölcspürébe belekevertem a mézet, elkevertem és a formába adagoltam. Alulra a kivi, rá a meggy. Beletesszük a pálcikákat is és mehet a

Málna fagylalt

Nagyon egyszerű, csak össze kell keverni, fagyi gépbe tenni és megenni.
Ebben a melegben nem is kell más csak egy kis fagylalt, tejszínhabbal, vagy anélkül. Mi még a tálaláskor egy kis gyümölcsöt is szórunk rá.
Az idén nem túl sok málna termett a kertben, nagy részét megettük a bokorról, de készült Praliné Zsuzsi által ajánlott vodkában eltett málna, amire nagyon kíváncsi leszek, már alig várom, hogy ki tudjam próbálni bonbonban. Amint az idő engedi már készül is a málnás bonbon :-) Addig maradnak a fagyik :-)


Mascarponés, joghurtos málna fagylalt

Hozzávalók:
15 dkg mascarpone
20 dkg görög joghurt  
2 dl tejszín
30 dkg málna
fél citrom leve és héja
1 evőkanál porcukor

Joghurtos áfonya fagylalt

Régóta szemeztem az áfonyával, de még annyira drága, hogy szinte aranyárban mérik :-(
Az egyik bevásárlóban láttam egész kicsi dobozzal, gondoltam jó lesz fagyinak, mert ugye a blog most nyáron Fagylalt mániává lépett elő :-D
Jó kis könnyű fagyit szerettem volna, most nem főzött alapból készült, bár annál azért kevés finomabb van. Így lett joghurtos, na meg egy kis tejszínes, na meg egy kis mascarponés :-))
Az áfonya nem volt elég, ezért egy kis különleges áfonya lekvárral helyettesítettem a friss gyümölcsöt (remélem ez nem nagyon ciki :-) , helyette nem tettem bele cukrot, nagyon finom savanykás fagylalt lett.

Joghurtos áfonya fagylalt
 

Hozzávalók:

15 dkg friss áfonya

3 evőkanál áfonya lekvár