Home

Milyen formát válasszunk bonbon készítéshez

Ma már otthon is sokan készítenek, vagy szeretnének készíteni bonbonokat. Ehhez szeretnék egy kis segítéget adni.

Melyiket válasszuk: polikarbonát, vagy szilikon bonbonkészítő formát?

Mindenkiben felmerül a kérdés mikor bonbonkészítésbe fog, hogy polikarbonát vagy szilikon formát vegyen. A kezdőknek inkább a szilikon formát ajánlják, mert a szilikon forma használatakor kevesebb dologra kell odafigyelnünk, de a tökéletes bonbonok polikarbonát formával készülnek. Így ha már beleszerettél a bonbonkészítésbe és tudod, hogy évek után is kedved lesz nekifogni, akkor érdemes polikarbonát formára váltani, még akkor is, ha jóval drágább, mint a szilikon forma.

A bonbon készítés nagyon jó dolog akkor, amikor csak keveset készítek. Amikor nagyobb tételben készül, az már nem annyira jó, nagyon sok munka van vele. Most úgy alakult, hogy valakinek szerettem volna megköszönni valamit, így nagyobb mennyiségű bonbon készült és került egy szép nagy dobozba. Így utólag elmondhatom, hogy igen nagy sikere volt az egész doboznak, és a megajándékozott nagyon örült neki. A doboz tartalmából nekem ez a bonbon volt  a kedvencem. Ebből  a bonbonból kaptak a barátok  is egy buli alkalmával. Az igen sok munkával előállított bonbonok pillanatok alatt elfogytak :-)
Igazából Mozart kockákat akartam készíteni,  de időközben kicsit átalakult a bonbon és mondhatom nyugodtan, hogy jó csere volt :-)
A bonbon 4 rétegből áll: pisztáciamarcipán,  nugátkrém, kesudió grillázs és sima marcipán, mindez csokiburokban.
A bonbon 14*14 cm-es krémes fém keretben készült.
A pisztácia beszerezhető  a Noosti Kft webshopjában.

Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy megkóstoljam a sós karamellát, de végül is sikerült. Időközben meg is szerettem, sokszor készítem, a barátaink nagy örömére. Régóta izgatott a csokoládés változat is. Nagyon finom lett, de azt hiszem maradok a sima változatnál.
A sima változat itt található, ehhez tettem étcsokoládét és kész is volt a csokoládés sós karamellás változat.

Csokoládés sós vajkaramella

Hozzávalók: (36 db-hoz)
15dkg kristálycukor
15dkg szirup (Golden syrup, vagy méz)
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
10 dkg jó minőségű vaj
1 mokkáskanál Maldon só

Nemrég vettem ezt a szép kagyló alakú formát, amit szerettem volna kipróbálni. Ehhez nagyon jó alkalom adódott, hogy vendégségbe mentünk, a barátaink pedig mindig szívesen veszik, ha bonbont viszek ajándékba.Én nem iszom szinte soha alkoholt, azt hiszem ezt már írtam is, de a  bonbonokba szívesen használom. Most whiskyt használtam, de nem is akármilyet, hanem Chivas Regal-t. Na nem azért, mintha sznob lennék, hanem az volt itthon, úgy kaptuk, de nálunk nem nagyon fogy az ilyen ital, ezért most egy kicsi része bonbonba végezte. Azt hiszem lesz még ilyen whiskys bonbon, meg fagyi is, mert nagyon ízlett.

Whiskys karamell bonbon

Hozzávalók: (32 db-hoz)
a külső burokhoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Equador 70 %)
2,5 gr porított kakaóvaj

Ha Húsvétkor finom csokoládéval szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek, nem utolsó sorban magunk által készítettel, akkor ezt még el lehet készíteni addig. Nem kell hozzá semmi extra dolog, hobbi boltban vásárolhatunk hozzá gipszöntő formát. Nagyon aranyos nyuszisat találtam és ebben készültek ezek a kis figurák. Ha akarjuk még ki is díszíthetjük őket.
A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.

Húsvéti csokoládé figurák

Hozzávalók:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)

Elkészítés: a csokoládé háromnegyed részét vízgőz fölött egy kis fémedényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről, állandó keverés mellett hozzáadjuk az maradék, apróra vágott csokoládét és folytatjuk a keverést, amíg eléri a 32 fokot.

Már írtam róla, hogy a pisztácia az egyik gyengém, vagyis nagyon szeretem. Csak úgy simán is meg tudnám enni, de szívesen használom sütikbe, bonbonokba. A napokban rendeltem Matcha teát a Culinarisból, mert szerettem volna kipróbálni, hogy a bonbonok tetejét beszínezem, vagyis színezett kakaóvajjal egy kis csíkot teszek rá. De nem kívülről, hanem még a burok készítése előtt, mert akkor teljesen egybeolvad a csokival a színezés.  Még ilyet nem csináltam. Most csak pár darabon próbáltam ki, és rájöttem ezt még gyakorolni kell :-) A zöld mintához egyből adta magát a pisztácia töltelék, mert az is zöld, halványzöld.

Pisztáciás bonbon

Hozzávalók: (20 db-hoz)
a külső csokoládé burokhoz
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)
2,5 g porított kakaóvaj

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok